Canadees en een Duitser

Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In Hij of ik belichten we echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging.

Ontmoet de Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten. Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Hun verhaal. Hun emoties.

Hij of ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Adviesleeftijd: 12+.

Ontmoet Léo Major

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. Als 18-jarige meldt hij zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arseneault. Op 6 juni 1944 met duizenden andere Canadezen op Juno Beach, de oorlog is nu ook voor hem begonnen…

Maak kennis met Hans Kürten

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en daarna moet hij in juni 1943 in dienst. Hij vindt het vreselijk. Hij had monteur willen worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront, waar hem zware ontberingen staan te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Benieuwd hoe Léo en Hans de oorlog verder meegemaakt hebben?

Stap in hun verhaal

Canadees en Duits materieel

We hebben groots uitgepakt om het gedenkjaar 75 bevrijding eer aan te doen. Vanuit het buitenland zijn een aantal bijzondere voertuigen naar het NMM overgebracht. Zo zie je het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig ‘Buffalo’ en de haast mythische Duitse ‘Königstiger’ (King Tiger) tank, overgekomen van The Tank Museum in Engeland. Daarnaast is de Mercedes G4 (Geländewagen) uit het persoonlijke wagenpark van Adolf Hitler één van de topstukken van de tentoonstelling.

Bekijk het materieel

Hij of ik is t/m eind 2021 te zien.

buffalo